5.Stilul arabesc

Stilul de design interior arabesc a evoluat cu timpul, imbinand influente din arhitectura si decorul islamic cu cele din jurul marii Mediterane. Sunt prezente influente clare din urmatoarele stiluri: grecesc, italian, spaniol, francez toate contopite intr-un mix exotic si opulent.

Cele mai promovate stiluri de design interior arabesc sunt probabil cel marocan si turcesc, acestea fiind prezente in multe filme. Sunt diferite variatii ale stilului care poate porni de la rustic si simplu in stil beduin pana la opulent si luxuriant.

Elemente cheie

Culori: Calde, luxuriante si indraznete. Contraste intre culori neutre si culori concentrate. Un perete accent oranj ars sau rosu marocan dau viata unui spatiu. Iar pentru a adauga interes unii pereti sunt texturati cu vopsea/tapet. Culoarea nu se limiteaza doar la pereti. Covoare vii, tapiterii, perne accent si drapaje – toate injecteaza un plus de culoare. Purpuriu, rosu, ciocolatiu, auriu, coral, oranj ruginiu, scortisoara, albastru marin, verde oliv, galben etc.

Pereti: aceste suprafete dicteaza stilul intregii incaperi in stil arabesc. Tapet cu motive marocane, cornise, ancadramente, muluri cu arabescuri etc.

Materiale textile: Folosirea de diferite straturi de drapaje, culori si imprimeuri:matase, satin, catifea, casmir. Se obtine prin intermediul draperiilor pline, tapiterii bogate, covoare persane,  perne de accent etc.

Mobilier: spre deosebire de lumea vestica, mobilierul de tipul scaunelor, fotoliilor nu a fost introdus pana acum cateva decade. Oamenii se asezau de obicei pe podea, platforme joase cu perne pentru confort. Mancarea si bautura erau servite pe tavi de cupru si alama. Ulterior acest tip de mobilier a fost si el introdus. In general mobilierul este din lemn sculptat cu motive geometrice si abstracte. Piesele extravagante sunt realizate din lemn de nuc, trandafir, lamai, piersic. Pe langa scaune si canapele mobilierul arabesc include mici masute, panouri de compartimentare a spatiilor, usi sculptate, diverse cufere etc.

Iluminat: Un candelabru elaborat si impresionant este de obicei punctul focal intr-o amenajare cu influente arabesti. Pe langa acest element mai regasim diverse lampi colorate din sticla si metal care produc lumina difuza si intima.

4fcecdd66cb3088565974d00362a5b0aa70ddf78cd5b745720ad3b3255cfbcbbe3ff37a2c9eb53aef2645189b54965eb176b69cae74edb3ea3d264f753890c58palett1108-2-430x600

Surse foto:findingrosie.com || mimarinteriors.com || rugdots.com

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s