Alburi si griuri pana la negru
Am putea considera ca aceasta prima sectiune se ocupa de absenta culorii, si nu de aplicarea efectiva a pigmentului. Pe de alta parte, insasi discretia multora dintre exemplele prezentate aici devine un factor pozitiv, dat fiind ca ofera fundalul ideal pentru expunerea unor obiecte decorative si piese de mobilier viu colorate sau complicate.
Alte interioare fac o declaratie minimalista clara recurgand la o singura culoare discreta, astfel incat sa obtina o eleganta clasica, modernista.
Albul este cea mai calma dintre culori, si totusi el poate fi folosit in mod expresiv intr-o multime de contexte si amplasamente. Albul desavarseste eleganta rafinata, ilumineaza si subliniaza forme interesante in sine.
Spatiile de trecere – precum casa scarilor, sasurile si coridoarele – sunt adesea lipsite complet de lumina naturala, fiind totusi esentiale pentru functionarea corecta a oricarui spatiu de locuit. In aceste cazuri este foarte potrivita folosirea unor palete de culori pale, monocrome, nu numai datorita efectului lor de iluminare, ci si pentru ca peretii zugraviti astfel devin minunate suprafete de expunere pentru arta.
Impresia initiala de austeritate din multe interioare moderniste, creata de folosirea din abundenta a albului sau a tonurilor apropiate de alb, poate fi contracarata cu succes introducand in schema decorativa forme rotunjite si tesaturi moi.
Sursa: The way we live with color by Stafford Cliff | Gilles de Chabaneix||Sursa foto: homedit.com